Σε πόσες Κατηγορίες διαχωρίζεται το Προσωπικό Συγκολλήσεων?
Το προσωπικό των συγκολλήσεων, χωρίζεται σε 3 κατηγορίες:
1. Το Coordination Personnel, το λεγόμενο Προσωπικό Συντονισμού Εργασιών Συγκόλλησης
2. Το Inspection Personnel, το λεγόμενο Προσωπικό Επιθεωρήσεων, δηλαδή οι Γνωστοί σε όλους μας Επιεωρητές
3. Οι Welders, οι λεγόμενοι Συγκολλητές, που αποτελούν την πραγματική εργατική δύναμη παραγωγής, με το αποτέλεσμα της εργασίας των οποίων, ασχολούνται όλοι οι παραπάνω.
Τι είναι ο Διεθνής Μηχανικός Συγκολλήσεων?
Ο Διεθνής Μηχανικός Συγκολλήσεων είναι το πρώτο επίπεδο αναγνώρισης του λεγόμενου "Προσωπικού Συντονισμού Εργασιών Συγκόλλησης". Το Προσωπικό Συντονισμού των Συγκολλήσεων, το λεγόμενο Welding Coordination Personnel, διαχωρίζεται και αυτό με την σειρά του σε 4 IIW επίπεδα αναγνώρισης + 1 επίπεδο WSTAR αναγνώρισης, που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την διάρκεια των σπουδών, το Δίπλωμα που απονέμεται, και φυσικά το ποιός μπορεί να παρακολουθήσει κάθε κατηγορία:
1. Διεθνής Μηχανικός Συγκολλήσεων - International Welding Engineer [IWE]
2. Διεθνής Τεχνολόγος Συγκολλήσεων - International Welding Technologist [IWT]
3. Διεθνλης Ειδικός / Ειδικευμένος στις Συγκολλήσεις - International Welding Specialist [IWS]
4. Διεθνής Εργοδηγός Συγκολλήσεων - International Welding Practitioner [IWP]-
5. QA/QC Welding Coordinator [WSTAR]
Ο Διεθνής Μηχανικός Συγκολλήσεων λοιπόν, είναι το Κεντρικό Πρόσωπο Συντονιστή δραστηριοτήτων Συγκόλλησης, στο Γραφείο και το Εργοτάξιο, που σχεδιάζει, οργανώνει, κατευθύνει και αποφασίζει για κάθε ενέργεια σχετική με την συγκόλληση. Για κάθε μία απο τις παραπάνω τέσσερις (4) κατηγορίες Προσωπικού Συντονισμού Συγκολλήσεων, υπάρχουν συγκεκριμένες επιτρεπόμενες ενέργειες που ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει, και μια πλήρη απεικόνηση και ανάλυση θα βρείτε στα συνημμένα LINKS ανωτέρω.
Ποιός Υλοποιεί την Εκπαίδευση?
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα υλοποιείται απο 2 εξουσιοδοτημένους Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς. Οι Εξουσιοδότηση σε αυτές τις Εκπαιδευτικές Δομές να υλοποιούν την εκπαίδευση, δίνεται απο το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων, που είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, και αποτελεί τον Εθνικό Φορέα Συγκολλήσεων, μοναδικό και αποκλειστικό μέλος των Διεθνών Οργανισμών Συγκολλήσεων, δηλαδή, του Παγκόσμιου Οργανισμού IIW και του Ευρωπαϊκού EWF.
Ποιός Υλοποιεί τις Εξετάσεις και Πόσο Κοστίζουν?
Οι Εξετάσεις υλοποιούνται αποκλειστικά απο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ στις εγκαταστάσεις του στην Ελευσίνα, οι οποίες είναι και Εξεταστικό Κέντρο. Για την Βόρεια Ελλάδα, οι εξετάσεις υλοποιούνται στο ΑΤΕΙ Κοζάνης, όπου λειτουργεί επίσης εξουσιοδοτημένο Εξεταστικό Κέντρο.
Πληροφορίες για τις εξετάσεις μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο LINK. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες για τις εξετάσεις, καθότι η διαδικασία των Εξετάσεων είναι η πλέον κρίσιμη διαδικασία σε όλη την πορεία προς τα Διπλώματα. Στο συνημμένο LINK παρέχονται και όλες οι πληροφορίες αναφορικά με το κόστος, καθότι το τελικό κόστος είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένο με τις επιδόσεις των υποψηφίων.
Πόσο στοιχίζει η διαδικασία της Εκπαίδευσης?
Το Εκπαιδευτικό Κόστος κυμαίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια, απο 2.900 ευρώ, έως και 4.500 ευρώ / εκπαιδευόμενο που στοχεύει στο Δίπλωμα του Διεθνούς Μηχανικού Συγκολλήσεων [IWE].
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια την δική του αυτόνομη εκπαιδευτική δομή, σύγχρονη, με εξαιρετικούς Καθηγητές και Εκπαιδευτές, κυρίως απο την Βιομηχανία αλλά και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, συμπιέζοντας το κόστος στα 2.900 ευρώ / συμμετέχοντα, δηλαδή στα επίπεδα της Μη κερδοσκοπικής δραστηριότητας, την οποία συνειδητά υπηρετεί εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του Έλληνα εργαζόμενου είτε άνεργου συνάδελφου Μηχανικού.
Διάβασα ότι το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων δίνει μια Δωρεάν Θέση σε 1 συμμετέχοντα με Κοινωνικά κριτήρια. Πως μπορώ να διεκδικήσω την Επιδότηση?
Πράγματι, ως Εθνικός Οργανισμός με Μη Κερδοσκοπική δραστηριότητα, προωθούμε δράσεις και ενέργειες για την ενσωμάτωση άνεργων Μηχανικών στην Αγορά Εργασίας. Αξιολογείται, όχι μόνο η φορολογική δήλωση του υποψηφίου στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, αλλά και το λεγόμενο οικογενειακό του εισόδημα, γιατί δεν θέλουμε να αδικήσουμε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη, και να τύχει επιδότησης ένας υποψήφιος με φαινομενική αδυναμία, αλλά που εργάζεται και έχει διασφαλίσει τα προς το ζείν μέσω του ευρύτερου οικογενειακού του περιβάλλοντος.
Είμαστε περήφανοι ως Οργανισμός και ως Στελέχη του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων, για αυτή μας την "Κοινωνική Δράση Αλληλεγγύης", και απο την άλλη μεριά, η Επιστημονική Κοινότητα μας το έχει επιστρέψει με διαφορετικό τρόπο ως προστιθέμενη αξία, με την Θετική εικόνα μας στην Αγορά και την Χώρα.
Γιατί να γίνω Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων?
Η ιδιότητα του Μέλους του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων είναι υποχρεωτική, για όποιους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις εξετάσεις του Ινστιτούτου και να γίνουν αποδέκτες των προνομιακών τιμών των Εξετάσεων. Φυσικά μπορούν να συμμετέχουν στις Εξετάσεις και Μη Μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου, αλλά το κόστος συμμετοχής είναι διαφορετικό, περίπου 2,5 φορές περισσότερο.
Επιπρόσθετα, τα Μέλη του Ινστιτούτου έχουν ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων, και στις Βιβλιοθήκες των Προτύπων του Οργανισμού. Μάλιστα έχουν την δυνατότητα να αιτηθούν ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό email με την κατάληξη This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και να λάβουν την Κάρτα Μέλους, εξαιρετικά χρήσιμη στις επαγγελματικές τους συναλλαγές.
Τι είναι οι Επιθεωρητές Συγκολλήσεων IIW/EWF?
Οι Επιθεωρητές Συγκολλήσεων είναι ξεχωριστή κατηγορία προσωπικού Συγκολλήσεων. Μέσα στην κατηγορία του προσωπικού Επιθεώρησης Συγκολλήσεων, υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες, και φυσικά πολλοί δρόμοι και τρόποι για να γίνει κάποιος Επιθεωρητής Συγκολλήσεων. Οι Διεθνείς Οργανισμοί Συγκολλήσεων IIW & EWF έχουν σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναγνώρισης Επιθεωρητών Συγκόλλησης, το οποίο διαρθρώνεται σε 3 επίπεδα:
Μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για τα προγράμματα εκπαίδευσης των Επιθεωρητών Συγκολλήσεων που εντάσονται στο IIW/EWF σχήμα πιστοποίησης. Ειδικά μάλιστα για αποφοίτους των προγραμμάτων International Welding Engineer και των άλλων επιπέδων εκπαίδευσης της κατηγορίας Προσωπικού Συντονισμού Συγκολλήσεων, προβλέποναι μειωμένα σε ώρες εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία οδηγούν με ασφάλεια στους πιο σημαντικούς και αναγνωρισμένους τίτλους και Διπλώματα Επιθεωρητών Συγκολλήσεων σε Διεθνές επίπεδο.
Υπάρχουν άλλες κατηγορίες Επιθεωρητών Συγκολλήσεων, εκτός σχήματος IIW/EWF?
Φυσικά και Υπάρχουν. Υπάρχουν πολλά σχήματα Επιθεωρητών που έρχονται απο την Αγγλία, τις Σκανδιναβικές Χώρες, την Αυστραλία, την Νότια Αφρική κλπ.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων προσφέρει το Διεθνώς Αναγνωρισμένο Δίπλωμα Επιθεωρητή Συγκολλήσεων του Αμερικανικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων AWS, και ακόμα 2 κατηγορίες Επιθεωρητών Συγκόλλησης, του επίσης αναγνωρισμένου σχήματος WSTAR. Και τα 3 Διπλώματα Επιθεωρητών που αναφέρονται εδώ, είναι ανεξάρτητα απο το σχήμα IIW/EWF που αναλύσαμε ανωτέρω. Τα εναλλακτικά Διπλώματα που προσφέρονται είναι:
1. AWS - American Welding Society - Certified Welding Inspectors [CWI]
2. Specialist Welding Inspector [WSTAR]
3. Witness, Welding and manufacturing Inspector [WSTAR]
Τι είναι το Προσωπικό Μη Καταστροφικών Ελέγχων, και πως γίνεται κάποιος Επιθεωρητής?
Το Προσωπικό Μη Καταστροφικών Ελέγχων είναι ανεξάρτητη κατηγορία προσωπικού επιθεωρήσεων και Ελέγχων. Για να γίνει κάποιος αναγνωρισμένος Επιθεωρητής σε κάποια μέθοδο Μη Καταστροφικού Ελέγχου, δεν απαιτείται προϋπηρεσία είτε κάποιο Πτυχίο Πανεπιστημίου ή Δίπλωμα κάποιας Σχολής. Ακόμα και ένας απόφοιτος Γυμνασίου, θα μπορούσε θεωρητικά να συμμετέχει σε τέτοια προγράμματα εκπαίδευσης.
Τα επίπεδα αναγνώρισης του προσωπικού Μη Καταστροφικών Ελέγχων είναι 3, τα εξής:
1. Level I. Ο κάτοχος δύναται να εκτελεί ελέγχους και δοκιμές στην εταιρεία του και σε τρίτους, αλλά για λογαρισμό της εταιρείας του μόνον.
2. Level II. Ο Κάτοχος συνήθως κάνει εκπαίδευση και δίνει πρακτικές και Θεωρητικές Εξετάσεις. Γίνεται Επιθεωρητής που μπορεί να ενταχθεί σε Οργανισμό Επιθεώρησης Τρίτου Μέρους.
3. Level III. Εδώ ο κάτοχος είναι σε θέση να κάνει όλα τα ανωτέρω, και ταυτόχρονα να εκπαιδεύσει άλλους και να αναγνωρίσει αυτούς ως εξουσιοδοτημένο προσωπικό Μη Καταστροφικών Ελέγχων.
Οι μεθοδοι αναγνώρισης προσωπικού Μη Καταστροφικών Ελέγχων, είναι κυρίως οι ακόλουθοι: Radiography, Magnetic Fields, Ultrasonic, Visual Inspection, Penetrate Liquids, κλπ...
Υπάρχουν άλλες Κατηγορίες Επιθεωρητών Γενικά?
Βεβαίως και υπάρχουν. Οι επιθεωρητές Βαφών και Μονώσεων, οι Επιθεωρητές Συστημάτων, οι Επιθεωρητές Πλοίων, οι Επιθεωρητές Δοχείων Πίεσης, οι Επιθεωρητές Ανελκυστήρων και Ανυψωτικών Μηχανημάτων, κλπ...
Επειδή ο τομέας των διαβρώσεων και γενικότερα της προστασίας των μεταλλικών κατασκευών - συμπεριλαμβανομένων των συγκολλήσεων - είναι εξαιρετικά σημαντικός, το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων, εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον Διεθνώς αναγνωρισμένο Οργανισμό Διαβρώσεων NACE, και υλοποιεί τα 2 βασικά προγράμματα Επιθεωρητών Βαφών και Μονώσεων, τα οποία είναι τα πλέον αναγνωρισμένα Διεθνώς:
1. NACE Coating Inspector Level 1
2. NACE Coating Inspector Level 2