Σε πόσες Κατηγορίες διαχωρίζεται το Προσωπικό Συγκολλήσεων?
Το προσωπικό των συγκολλήσεων, χωρίζεται σε 3 κατηγορίες:
1. Το Coordination Personnel, το λεγόμενο Προσωπικό Συντονισμού Εργασιών Συγκόλλησης
2. Το Inspection Personnel, το λεγόμενο Προσωπικό Επιθεωρήσεων, δηλαδή οι Γνωστοί σε όλους μας Επιεωρητές
3. Οι Welders, οι λεγόμενοι Συγκολλητές, που αποτελούν την πραγματική εργατική δύναμη παραγωγής, με το αποτέλεσμα της εργασίας των οποίων, ασχολούνται όλοι οι παραπάνω.
Μπορώ να γίνω και Εγώ Συγκολλητής?
Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε Συγκολλητές!
Απόφοιτοι Λυκείου είναι οι πλέον κατάλληλοι να γίνουν Συγκολλητές, αφού ο σύγχρονος Διεθνής Συγκολλητής πρέπει να γνωρίζει Γραφή, Ανάγνωση, Αριθμιτική, και να είναι σε θέση να διαβάσει ένα Μηχανολογικό Σχέδιο. Φυσικά ο Διεθνής Συγκολλητής πρέπει να γνωρίζει και Αγγλικά, την βασική ωρολογία τουλάχιστον για να μπορεί να συνενοηθεί στο εργοτάξιο.
Επίσης απαραίτητη είναι η αξιολόγηση του υποψήφιου Συγκολλητή, περάν των Τεχνικών δεξιοτήτων, σε μια σειρά Ψυχολογικών παραγόντων που ια διασφαλίζουν την σταθερότητα συμπεριφοράς έναντι οριακών καταστάσεων στο Εργοτάξιο.
Το πλήρες πρόγραμμα Διεθνών Συγκολλητών για την απονομή του Διεθνούς Διπλώματος IIW/EWF, είναι 2.000 ώρες περίπου, διαρκεί 2 Ακαδημαϊκά Έτη, εκ των οποίων Θεωρία μόνον 80 ώρες συνολικά, ποσοστό της τάξεως του 5% της συνολικής εκπαίδευσης.
Προσοχή! Η Θεωριτική Κατάρτιση δεν μπορεί να ξεπερνά το 5%-7% της συνολικής εκπαίδευσης. Όταν μιλάμε για εκπαίδευση Συγκολλητών, μιλάμε αποκλειστικά για ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, με κάποιες Θεωρητικές γνώσεις, κυρίως στα Θέματα Ασφάλειας της Εργασίας.
Είμαι Απόφοιτος Δημοτικού, δεν πήγα Γυμνάσιο, μπορώ και εγώ να γίνω Συγκολλητής?
Διεθνής Συγκολλητής Όχι.
Αλλά το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων έχει επεξεργαστεί ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης, ενταγμένα στο σχήμα πιστοποίησης WSTAR, για τα οποία προβλέπεται η συμμετοχή αποφοίτων Δημοτικού Σχολείου, με προϋπόθεση μια προϋπηρεσία με εργασιακή εμπειρία στο αντικέιμενο της συγκόλλησης.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι πλέον τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, αλλά σε Χώρες της Αφρικής και της Ασίας κυρίως, που έχουμε Συγκολλητές με εξαιρετική εμπειρία, αλλά δεν έχουν τυπική εκπαίδευση ικανή να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του προγράμματος IIW/EWF Διεθνούς Συγκολλητή. Το σχήμα πιστοποίησης WSTAR που στην ουσία παρέχει την ίδια ακριβώς εκπαίδευση με το σχήμα IIW/EWF, δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα, και έχει επιλεγεί απο πολλά Εθνικά Ινστιτούτα Συγκολλήσεων ως εναλλακτική επιλογή.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα WSTAR για απόφοιτους Δημοτικού, πατήστε ΕΔΩ.
Γνωρίζω απο συγκόλληση, έχω εργαστεί και ως επαγγελματίας κάποιες φορές, είναι δυνατόν να πρέπει να πάω υποχρεωτικά 2 Χρόνια Σχολείο για ένα πτυχίο Συγκολλητή!?
Όχι απαραίτητα! Οι έμπειροι συγκολλητές αξιολογούνται πριν ενταχθούν στο πρόγραμμα, και μπορούν να υλοποιήσουν μέρος του προγράμματος, κερδίζοντας ώρες διδασκαλίας και κόστος εκπαίδευσης και αναλωσίμων. Και μιλάμε πάντα για τα Διεθνή Διπλώματα Συγκολλητών IIW/EWF, με Υποχρεωτικό Sylabous / πρόγραμμα εκπαίδευσης, όχι για Ιδιωτικού τύπου εκπαίδευση στην οποία μπορείς να κάνεις ότι σου αρέσει.
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει το πλήρες πρόγραμμα Εκπαίδευσης IIW/EWF, γιατί στην δουλιεά μου ασχολούμαι μόνο με Ηλεκτρόδιο (π.χ.), και κολλάω μόνο Σωλήνα, τι κάνω σε αυτή την περίπτωση?
Το πλήρες πρόγραμμα IIW/EWF Διεθνή Συγκολλητή είναι ένας συνδυασμός εκπαίδευσης και εξετάσεων για:
- Τα 4 βασικά Υλικά (χάλυβα / ανοξείδωτο / χαλκός / αλλουμίνιο) +
- Τις 4 Βασικές Μεθόδους Συγκόλλησης [Gas Welding 311 / ΜΜΑ 111 / MIG-MAG & FCAW / TIG 141] +
- Τις 3 Θέσεις Συγκόλλησης [Fillet / Plate / Tube], για τις οποίες υπάρχει προπαιδευτικότητα αναφορικά με την συγκόλληση Σωλήνα (για να μάθεις Σωλήνα, πρέπει να έχεις ολοκληρώσει το πλήρες πρόγραμμα για Fillet & Plate).
Ο Συνδυασμός όλων των ανωτέρω - με διάφορες παραλαγές - μας οδηγεί σε τουλάχιστον 48 τύπους Διεθνών Διπλωμάτων IIW/EWF. Συνεπώς, εφόσον έχουμε κάποιον Υποψήφιο Συγκολλητή για μια συγκεκριμένη Μέθοδο, ένα η περισσότερα Υλικά, καθώς και μία η περισσότερες Θέσεις, τότε - λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία του - τον οδηγούμε σε συγκεκριμένο "μονοπάτι" εκπαίδευσης, που θα οδηγήσει σε ένα ή περισσότερα Διεθνή Διπλώματα Συγκολλητή σύμφωνα με τις προδιαγραφές IIW/EWF.
Το κόστος Εκπαίδευσης & Πιστοποίησης Συγκολλητή μου φαίνεται Υψηλό, μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο?
Το Ινστιτούτο Συγκολλήσεων όπως είπαμε είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, και τα κόστη είναι προσαρμοσμένα, αποκλειστικά και μόνο για να έχουμε ισοσκελισμένους ετήσιους προϋπολογισμούς. Αναφέραμε πιο πάνω ότι η Εκαπίδευση Συγκολλητών είναι πρόγραμμα ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, και συνεπώς έχει υψηλό κόστος αναλωσίμων. Το πρόβλημα είναι ότι το κόστος υλοποίησης είναι εξατομικευμένο, για κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, αφού η Πρακτική Εκπαίδευση είναι ατομική.
Η αγορά των υλικών, η κοπή των υλικών, το φρεζάρισμα όπως απαιτείται για τα δοκίμια, εκτινασσει το κόστος απο 0,65 ευρώ / Κιλό στο 1,80 ευρώ / Κιλό δοκιμίου για τον απλό Χάλυβα. Αν μάλιστα υπολογίσουμε και το αυξημένο κόστος των Κραμμάτων Χάλυβα που απαιτούνται για συγκεκριμένες ενότητες εκπαίδευσης, τότε το κόστος μπορεί να ανέβει στα 4 είτε 5 ευρώ / Κιλό Υλικού μόνον.
Το κόστος των αναλωσίμων, αερίων, ενέργειας, ηλεκτροδίων και άλλων ενδιάμεσων υλικών, είναι εξαιρετικά υψηλό επίσης.
Το κόστος συντήρησης του εξοπλισμού, το κόστος λειτουργείας των συστημάτων εξαερισμού, τα φίλτρα, ο εξοπλισμός ασφάλειας, κλπ., αυξάνουν ακόμα περισσότερο το κόστος υλοποίησης του προγράμματος εκπαίδευσης Συγκολλητών.
Ευτυχώς το κόστος του εκπαιδευτή δεν είναι εξατομικευμένο, αφού ένας εκπαιδευτής μπορεί να παρακολουθήσει έως και 10 ταυτόχρονα εκπαιδευόμενους, αλλά πρέπει και αυτό να υπολογισθεί στο συνολικό κόστος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων και των Διεθνών Οργανισμών, για κάθε 1 Ώρα εκπαίδευσης "Διεθνούς Συγκολλητή" σύμφωνα με τα Διεθνή IIW/EWF Προγράμματα, απαιτείται η ύπαρξη και επεξεργασία υλικού προς συγκόλληση, βάρους τουλάχιστον 5 Κιλών.
Τι είναι ο Διεθνής Μηχανικός Συγκολλήσεων?
Ο Διεθνής Μηχανικός Συγκολλήσεων είναι το πρώτο επίπεδο αναγνώρισης του λεγόμενου "Προσωπικού Συντονισμού Εργασιών Συγκόλλησης". Το Προσωπικό Συντονισμού των Συγκολλήσεων, το λεγόμενο Welding Coordination Personnel, διαχωρίζεται και αυτό με την σειρά του σε τέσσερα (4) IIW επίπεδα αναγνώρισης + ένα (1) επίπεδο WSTAR αναγνώρισης, που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την διάρκεια των σπουδών, το Δίπλωμα που απονέμεται, και φυσικά το ποιός μπορεί να παρακολουθήσει κάθε κατηγορία:
1. Διεθνής Μηχανικός Συγκολλήσεων - International Welding Engineer [IWE]
2. Διεθνής Τεχνολόγος Συγκολλήσεων - International Welding Technologist [IWT]
3. Διεθνλης Ειδικός / Ειδικευμένος στις Συγκολλήσεις - International Welding Specialist [IWS]
4. Διεθνής Εργοδηγός Συγκολλήσεων - International Welding Practitioner [IWP]-
5. QA/QC Welding Coordinator [WSTAR]
Ο Διεθνής Μηχανικός Συγκολλήσεων λοιπόν, είναι το Κεντρικό Πρόσωπο Συντονιστή δραστηριοτήτων Συγκόλλησης, στο Γραφείο και το Εργοτάξιο, που σχεδιάζει, οργανώνει, κατευθύνει και αποφασίζει για κάθε ενέργεια σχετική με την συγκόλληση. Για κάθε μία απο τις παραπάνω τέσσερις (4) κατηγορίες Προσωπικού Συντονισμού Συγκολλήσεων, υπάρχουν συγκεκριμένες επιτρεπόμενες ενέργειες που ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει, και μια πλήρη απεικόνηση και ανάλυση θα βρείτε στα συνημμένα LINKS ανωτέρω.
Ποιός Υλοποιεί την Εκπαίδευση?
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα υλοποιείται απο 2 εξουσιοδοτημένους Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς. Οι Εξουσιοδότηση σε αυτές τις Εκπαιδευτικές Δομές να υλοποιούν την εκπαίδευση, δίνεται απο το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων, που είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, και αποτελεί τον Εθνικό Φορέα Συγκολλήσεων, μοναδικό και αποκλειστικό μέλος των Διεθνών Οργανισμών Συγκολλήσεων, δηλαδή, του Παγκόσμιου Οργανισμού IIW και του Ευρωπαϊκού EWF.
Ποιός Υλοποιεί τις Εξετάσεις και Πόσο Κοστίζουν?
Οι Εξετάσεις υλοποιούνται αποκλειστικά απο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ στις εγκαταστάσεις του στην Ελευσίνα, οι οποίες είναι και Εξεταστικό Κέντρο. Για την Βόρεια Ελλάδα, οι εξετάσεις υλοποιούνται στο ΑΤΕΙ Κοζάνης, όπου λειτουργεί επίσης εξουσιοδοτημένο Εξεταστικό Κέντρο.
Πληροφορίες για τις εξετάσεις μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο LINK. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες για τις εξετάσεις, καθότι η διαδικασία των Εξετάσεων είναι η πλέον κρίσιμη διαδικασία σε όλη την πορεία προς τα Διπλώματα. Στο συνημμένο LINK παρέχονται και όλες οι πληροφορίες αναφορικά με το κόστος, καθότι το τελικό κόστος είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένο με τις επιδόσεις των υποψηφίων.
Πόσο στοιχίζει η διαδικασία της Εκπαίδευσης?
Το Εκπαιδευτικό Κόστος κυμαίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια, απο 2.900 ευρώ, έως και 4.500 ευρώ / εκπαιδευόμενο που στοχεύει στο Δίπλωμα του Διεθνούς Μηχανικού Συγκολλήσεων [IWE].
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια την δική του αυτόνομη εκπαιδευτική δομή, σύγχρονη, με εξαιρετικούς Καθηγητές και Εκπαιδευτές, κυρίως απο την Βιομηχανία αλλά και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, συμπιέζοντας το κόστος στα 2.900 ευρώ / συμμετέχοντα, δηλαδή στα επίπεδα της Μη κερδοσκοπικής δραστηριότητας, την οποία συνειδητά υπηρετεί εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του Έλληνα εργαζόμενου είτε άνεργου συνάδελφου Μηχανικού.
Γιατί να γίνω Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων?
Η ιδιότητα του Μέλους του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων είναι υποχρεωτική, για όποιους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις εξετάσεις του Ινστιτούτου και να γίνουν αποδέκτες των προνομιακών τιμών των Εξετάσεων. Φυσικά μπορούν να συμμετέχουν στις Εξετάσεις και Μη Μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου, αλλά το κόστος συμμετοχής είναι διαφορετικό, περίπου 2,5 φορές περισσότερο.
Επιπρόσθετα, τα Μέλη του Ινστιτούτου έχουν ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων, και στις Βιβλιοθήκες των Προτύπων του Οργανισμού. Μάλιστα έχουν την δυνατότητα να αιτηθούν ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό email με την κατάληξη This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και να λάβουν την Κάρτα Μέλους, εξαιρετικά χρήσιμη στις επαγγελματικές τους συναλλαγές.
Τι είναι οι Επιθεωρητές Συγκολλήσεων IIW/EWF?
Οι Επιθεωρητές Συγκολλήσεων είναι ξεχωριστή κατηγορία προσωπικού Συγκολλήσεων. Μέσα στην κατηγορία του προσωπικού Επιθεώρησης Συγκολλήσεων, υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες, και φυσικά πολλοί δρόμοι και τρόποι για να γίνει κάποιος Επιθεωρητής Συγκολλήσεων. Οι Διεθνείς Οργανισμοί Συγκολλήσεων IIW & EWF έχουν σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναγνώρισης Επιθεωρητών Συγκόλλησης, το οποίο διαρθρώνεται σε 3 επίπεδα:
Μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για τα προγράμματα εκπαίδευσης των Επιθεωρητών Συγκολλήσεων που εντάσονται στο IIW/EWF σχήμα πιστοποίησης. Ειδικά μάλιστα για αποφοίτους των προγραμμάτων International Welding Engineer και των άλλων επιπέδων εκπαίδευσης της κατηγορίας Προσωπικού Συντονισμού Συγκολλήσεων, προβλέποναι μειωμένα σε ώρες εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία οδηγούν με ασφάλεια στους πιο σημαντικούς και αναγνωρισμένους τίτλους και Διπλώματα Επιθεωρητών Συγκολλήσεων σε Διεθνές επίπεδο.
Υπάρχουν άλλες κατηγορίες Επιθεωρητών Συγκολλήσεων, εκτός σχήματος IIW/EWF?
Φυσικά και Υπάρχουν. Υπάρχουν πολλά σχήματα Επιθεωρητών που έρχονται απο την Αγγλία, τις Σκανδιναβικές Χώρες, την Αυστραλία, την Νότια Αφρική κλπ.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων προσφέρει το Διεθνώς Αναγνωρισμένο Δίπλωμα Επιθεωρητή Συγκολλήσεων του Αμερικανικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων AWS, και ακόμα 2 κατηγορίες Επιθεωρητών Συγκόλλησης, του επίσης αναγνωρισμένου σχήματος WSTAR. Και τα 3 Διπλώματα Επιθεωρητών που αναφέρονται εδώ, είναι ανεξάρτητα απο το σχήμα IIW/EWF που αναλύσαμε ανωτέρω. Τα εναλλακτικά Διπλώματα που προσφέρονται είναι:
1. AWS - American Welding Society - Certified Welding Inspectors [CWI]
2. Specialist Welding Inspector [WSTAR]
3. Witness, Welding and manufacturing Inspector [WSTAR]
Τι είναι το Προσωπικό Μη Καταστροφικών Ελέγχων, και πως γίνεται κάποιος Επιθεωρητής?
Το Προσωπικό Μη Καταστροφικών Ελέγχων είναι ανεξάρτητη κατηγορία προσωπικού επιθεωρήσεων και Ελέγχων. Για να γίνει κάποιος αναγνωρισμένος Επιθεωρητής σε κάποια μέθοδο Μη Καταστροφικού Ελέγχου, δεν απαιτείται προϋπηρεσία είτε κάποιο Πτυχίο Πανεπιστημίου ή Δίπλωμα κάποιας Σχολής. Ακόμα και ένας απόφοιτος Γυμνασίου, θα μπορούσε θεωρητικά να συμμετέχει σε τέτοια προγράμματα εκπαίδευσης.
Τα επίπεδα αναγνώρισης του προσωπικού Μη Καταστροφικών Ελέγχων είναι 3, τα εξής:
1. Level I. Ο κάτοχος δύναται να εκτελεί ελέγχους και δοκιμές στην εταιρεία του και σε τρίτους, αλλά για λογαρισμό της εταιρείας του μόνον.
2. Level II. Ο Κάτοχος συνήθως κάνει εκπαίδευση και δίνει πρακτικές και Θεωρητικές Εξετάσεις. Γίνεται Επιθεωρητής που μπορεί να ενταχθεί σε Οργανισμό Επιθεώρησης Τρίτου Μέρους.
3. Level III. Εδώ ο κάτοχος είναι σε θέση να κάνει όλα τα ανωτέρω, και ταυτόχρονα να εκπαιδεύσει άλλους και να αναγνωρίσει αυτούς ως εξουσιοδοτημένο προσωπικό Μη Καταστροφικών Ελέγχων.
Οι μεθοδοι αναγνώρισης προσωπικού Μη Καταστροφικών Ελέγχων, είναι κυρίως οι ακόλουθοι: Radiography, Magnetic Fields, Ultrasonic, Visual Inspection, Penetrate Liquids, κλπ...
Υπάρχουν άλλες Κατηγορίες Επιθεωρητών Γενικά?
Βεβαίως και υπάρχουν. Οι επιθεωρητές Βαφών και Μονώσεων, οι Επιθεωρητές Συστημάτων, οι Επιθεωρητές Πλοίων, οι Επιθεωρητές Δοχείων Πίεσης, οι Επιθεωρητές Ανελκυστήρων και Ανυψωτικών Μηχανημάτων, κλπ...
Επειδή ο τομέας των διαβρώσεων και γενικότερα της προστασίας των μεταλλικών κατασκευών - συμπεριλαμβανομένων των συγκολλήσεων - είναι εξαιρετικά σημαντικός, το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων, εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον Διεθνώς αναγνωρισμένο Οργανισμό Διαβρώσεων NACE, και υλοποιεί τα 2 βασικά προγράμματα Επιθεωρητών Βαφών και Μονώσεων, τα οποία είναι τα πλέον αναγνωρισμένα Διεθνώς:
1. NACE Coating Inspector Level 1
2. NACE Coating Inspector Level 2